4. Sanayi Devrimi – Endüstri 4.0 | 1 SÖZ "Enter"a basıp içeriğe geçin

4. Sanayi Devrimi – Endüstri 4.0

Bu satırlar yeni bir çağın başlangıcından yazılıyor. İnsanlık yeni bir defterin ilk sayfalarını yazmaya başladı bile. Buharlı makinelerin bulunması, seri üretime geçiş, elektronik teknolojilerle endüstriyi optimize etmemiz sonucu yeni çağın kapısını açtık. Bunun adı bugünlerde endüstri 4.0 olarak dillendiriliyor. Endüstri 4.0 ile siber sistemlerin fiziksel dönüşümünün gerçekleşmesini öngörebiliyoruz.

 

Endüstri 4.0

18. yüzyılın sonlarına doğru su ve buhar gücüyle çalışabilen makineler üretildi. Bu gelişim yaklaşık yüz yıl sürdü ve yeni bir endüstriyel devrimi doğurdu. Endüstri 2.0 dediğimiz seri üretime dayanan devrim ile üretim hayatına devam edildi. 2. endüstri devriminde iş bölümüne dayalı üretim elektrik enerjisiyle desteklendi. Sonrasında ise 3. endüstri devrimi beraberinde geldi. Endüstri 3.0 bugünün dünyasını inşa etti. Elektronik ve bilişim sistemleri entegre şekilde çalıştı. Tüm bunlar 4. endüstri devriminin temellendirilmesine yaradı. 4. endüstri devrimi ile birlikte siber sistemler daha etkin kullanılacak, sanallaştırma daha önem kazanacak.

Endüstriyel devrim bize akıllı fabrikaların var olacağından söz ediyor. Önceden de üretimde yapay zekadan söz edebilirdik. Fakat bu kez öyle bir şey oluyor ki makinelerin birbirleriyle iletişime geçebileceğinden bile söz edebiliyoruz.

Endüstri 4.0 Bize Ne Vadediyor?

  • Üretimde büyük bir sorun olan enerji daha verimli kullanılabilir olacak. Kaynak tasarrufuna dayalı üretim modeli benimsenecek.
  • Üretimde verimin artırılması hedefleniyor. Üretim araçlarının daha kontrol edilebilir olması, sistemlerin izlenebilir ve arıza tespitinin kolay olması bu hedefin ulaşılabilirliğini mümkün kılıyor.
  • Önceleri yalnızca sivil örgütler tarafından dillendirilse de bugünlerde devletlerin de dikkatini çekmeye başlayan büyük çevre sorunları 4. endüstri devriminde dikkate alınacak.
  • Yenilikçi tavır sergileyerek yeni iş modellerinin ve hizmetlerin geliştirilmesi sağlanacak.
  • Birbiriyle iletişim kurabilen makineler, insanlar ve diğer cihazlar birlikte çalışabilecek.
  • Diğer endüstriyel gelişimlerden farklı olarak bağımsız bir gelişim düşünülüyor. Siber fiziksel sistem gelişimi açısından özerk kararlar alabilecek.
  • Şeffaflığın hedeflenmesiyle yeni yollar keşfedilecek. Bunlar yeni tüketici davranışı modelleri, yeni üretim modelleri, yeni pazarlama modelleri gibi yenilikler olacak.

Bu endüstriyel devrim sonucu insan hayatında da büyük değişimler olacaktır. Belki gelecek yıllarda yeni fikir akımlarını, çeşitli örgütlenmeleri işitir olacağız. Gizlilik, kariyer, tüketim, insan ilişkileri gibi konular yeniden tartışılacak. İnsan hayatında radikal değişimlerin gözlenebileceği öngörülüyor. Medeniyetlerin kendini robotize edebileceği gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerek. Belki bu gelişmeler insanlığı farklı bir düzeye taşıyacak bir kırılma anı olabilir. Fakat her şeyi olduğu gibi teknolojinin gelişimini de tahmin etmek oldukça zor.

Çevrimiçi dünyanın ve endüstriyel üretim dünyasının birleşmesiyle çabucak ilgilenmeliyiz. Almanya’da buna Endüstri 4.0 diyoruz. Angela Merkel

Endüstri 4.0 ilk kez Almanya’da dile getirildi. Ülkemizde üçüncü dünya savaşı teorileri öne sürülürken Almanlar dördüncü endüstri devrimi hakkında konuşmaya başladı. Şüphe yok ki bu devrim gelecek yıllarda Almanya ile birlikte anılacak. Alman hükümeti bu devrimde öncü rol edindiğini kabul ediyor. Birçok gelişmiş devlet de bu olanlarla yakından ilgileniyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir